Khamis, 25 Disember 2008

TIP-UJIAN JPJ MENDAKI BUKIT


Ramai calon gagal ujian memandu semasa ujian mendaki bukit walaupun telah beberapa kali menjalani ujian tersebut. Saya ada beberapa teknik yang mungkin boleh membantu anda. Ingat! Bila nama anda di panggil oleh Pegawai Penguji, bergeraklah dengan tenang ke kenderaan ujian. Masuk dalam kenderaan dan amalkan kaedah 7B:-

1. BERSEDIA

Tentukan anda benar-benar telah bersedia. Betulkan tempat duduk. Kedudukan yang betul membolehkan anda dapat memegang stering dan menekan pedal brek, clutch dan minyak dengan sempurna.


2. BERINTRAKSI
Anda harus berintraksi dengan kenderaan anda. Anda boleh menggunakan pancaindera anda untuk mendengar deruman enjin kenderaan anda. Kegagalan anda menilai tahap kekuatan enjin bererti anda juga gagal menilai kekuatan pecutan kenderaan anda.

Anda mesti juga berintraksi dengan Pegawai Penguji yang berada di atas bukit. Nyatakan dengan cara tertentu yang anda telah bersedia, dan tunggu arahan dari Pegawai Penguji.

3. BERGERAK BERTERUSAN
Apabila Pegawai Penguji mengarahkan anda bergerak, maka memandulah dengan tenang dan yakin. Ingat! anda hendaklah memandu secara berterusan dari mula hingga anda berhenti di atas garisan kuning di puncak bukit

4. BERMULA
Anda pasti tidak ada masalah melakukan pergerakan ini jika anda mendapat latihan yang cukup. Calun yang mahir dapat melaksanakan pergerakan ini dalam masa 1 minit sahaja walau pun masa yang dibenarkan 3 minit. Masa mula di kira apabila kedua-dua tayar hadapan mencecah garisan permulaan ujian ( 25 kaki), dan masa tamat ialah apabila keseluruhan badan kenderaan melepasi garisan kuning di puncak bukit.

5. BERRHENTI
Anda hendaklah memandu secara berterusan dari mula hingga anda berhenti dengan kedudukan tayar hadapan di atas garisan kuning di puncak bukit. Anda hendaklah pastikan bahawa kedudukan kedua-dua belah tayar hadapan anda berada di atas garisan kuning. Anda harus memilih kedudukan yang sesuai samaada kedudukan 50% bawah, 75% bawah, 100% , 75% atas atau 50% atas. Kedudukan yang baik ialah 75% atas dimana anda mempunyai ruang yang selamat jika kenderaan anda terundur sedikit semasa bergerak semula.

6. BERSIAP SEDIA
Apabila anda telah berpuashati dengan pilihan kedudukan kenderaan, tarik brek tangan,lepaskan clucth secara perlahan-lahan dan rasa kenderaan anda. Jika kenderaan anda tidak mengundur ia menunjukkan brek tangan berfungsi. Bebaskan gear dan menjenguk keluar melihat kedudukan tayar adalah betul sebagaimana yang di kehendaki. Jika anda berpuas hati dengan kedudukan kenderaan tersebut anda hendaklah mengangkat tangan memberitahu Pegawai Penguji untuk mendapat arahan bergerak semula.

MUSTAHAK-Jangan mengangkat tangan sebelum anda pastikan kedudukan tayar kenderaan berada di tempat yang betul.Jika anda dapati kedudukan tayar kenderaan anda tidak betul anda boleh memohon dengan Pegawai Penguji untuk melakukan cubaan yang kedua sebaliknya jika anda telah mengangkat tangan maka anda tidak mempunyai peluang untuk melakukan percubaan yang kedua.


7. BERGERAK SEMULA
Apabila anda mendapat arahan dari Pegawai Penguji untuk bergerak semula maka ingatlah pertimbangan yang mesti anda lakukan. Anda mesti mahir mengimbang pedal minyak dan clucth, menggunakanbrek kaki dan melepaskan kekunci brek tangan dalam masa yang sama. Ingat! Kunci utama ialah latihan yang cukup.

PERHATIAN :- JIKA ANDA TIDAK YAKIN UNTUK MENJALANI UJIAN. DAPATKAN TIP SETERUSNYA CALL 019 9586569

Tiada ulasan:

Batu Pahat-JB

Batu Pahat-JB

I made this widget at MyFlashFetish.com.
pandumolek.blogspot.com